Har spöet spelat ut sin roll?

I dagarna presenterades den utredning av djurskyddslagstiftningen som gjorts på uppdrag av regeringen. Det är en grundlig genomgång av gällande lagstiftning & förslag på förändringar. Djurskyddslagstiftningen ska bygga på vetenskap & beprövad erfarenhet & utredaren har föreslagit en rad skärpningar av lagen. Bland annat när det gäller användningen av spö.

Text: Husdjursagronom Sara Slottner Foto: Anki Yngve.

Utredaren skriver att "ett antal olika instanser, såsom flera myndigheter & veterinärföreningar samt banveterinärer, har påtalat att det förekommer en spödrivning vid trav, galopp & ridsporttävlingar som är oförenlig med djurskyddslagen". Att det är tillåtet med spödrivning inom många av hästsportens tävlingsgrenar gör enligt utredaren "hästsporten relativt unik, eftersom acceptansen för att slå andra djurarter med spö måste sägas vara liten." I Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglemente står att "spö eller piska får inte användas som bestraffning utan endast som anvisning. Hårda slag är en form av olämplig bestraffning". Samtidigt har Ridsportförbundet redovisat för utredaren att disciplinnämnden under 2010 endast behandlade ett fall som gällde användningen av spö.

Kan kosta mer än det smakar.
Frågan är då hur stor skillnad spödrivningen gör för tävlingsresultatet? Det finns några studier gjorda på kapplöpningshästar. En studie på quarterhästar visade att spöslag på bogen i takt med galoppsprången kortade stegen & ökade stegfrekvensen, utan att öka hastigheten. En annan studie har visat att spöanvändning under avancemang i fältet under steeplechase ökar risken för omkullridning med sju gånger. På engelska fullblod har det visat sig att användningen av spö är vanligare om hästen ligger bra till med 200 meter kvar till mål, men det resulterar inte i någon ökning av hastigheten under den sträckan. Föga förvånande är användningen av spö störst på trötta hästar. Forskarna funderar i sin slutsats över om de eventuella fördelar som spöanvändningen ger verkligen kan väga upp den negativa publicitet som den innebär.

Bestraffning dåligt för inlärningen.
Användningen av spö som bestraffning - vilket alltså inte är tillåtet enligt Ridsportförbundet - är mycket tveksam ur inlärningssynpunkt. Studier har visat att bestraffning skapar rädsla och frustration hos djuret & hästar som i stor utsträckning tränas med bestraffning har svårare att lära sig nya saker. Ett annat problem med att använda bestraffning är att vara säker på att hästen inte uppfattar det som en negativ förstärkning. En bestraffning är tänkt att stoppa ett oönskat beteende medan en negativ förstärkning ska upphöra när hästen gör rätt. Exempelvis kan vi en häst som vägrar, får några rapp med spöet & då kastar sig åt sidan. Ryttarens tanke var att lära hästen att inte vägra, men förmodligen lärde sig hästen att för att undkomma spöet ska jag kasta mig åt sidan.

Förbud föreslås.
Utredarens förslag ser bland annat ut så här: "Att använda ett spö som mild korrigering eller som en förlängd hjälp anser utredaren inte är något djurskyddsproblem så länge som det inte skadar djuret eller orsakar djuret lidande. Däremot anser utredaren att det inte är förenligt med djurskyddslagstiftningen att ge ett djur slag med spö för att få det att springa fortare eller hoppa över ett hinder. Som utredaren ser det är detta en form av våld mot djur & har inte något egentligt rättfärdigande även om antalet slag kontrolleras. Utredaren anser vidare att spö kan bäras som en säkerhet & som en hjälp att undvika olyckor. Utredaren anser därför att Jordbruksverket i sina föreskrifter gällande hur utrustning får användas bör förbjuda spödrivning i frammaningssyfte."

Källa: Hippson.

Equus - hästforum.

Jag vill bara tipsa om att jag har en grupp på facebook som heter, Equus - hästforum. Det vore jättebra om fler skulle vilja gå med i gruppen för då blir det den bara bättre & mycket trevligare när man är fler! :) Klicka HÄR för att komma till gruppen.

Här kommer en kort beskrivning om gruppen;
I denna grupp hjälps alla medlemmar åt att hjälpa varandra på olika sätt & vis. Det kan vara allt från hästens beteénde & hantering till hästvård, utrustning, utställning, ridning, tävling, försäljning etc. Och syftet med den här gruppen är att vi alla ska samla in så mycket tips & råd m.m som möjligt för att vi ska kunna hjälpa dig & din häst på bästa möjliga sätt.
Bilden är gjord av mig i programmet, Photoshop Elements 6.0 ©.

Prova på ridningen, 29/1.

Jag var som sagt på Farsta ridskola igår eftersom REALgymnasiet hade prova på ridningen & eftersom jag ska söka dit i höst så tänkte jag att det vore bra att träffa lärarna & att prova på att rida. Och gratis ridning är ju alltid kul! Jag fick rida Exxon, ett mörkbrunt varmblodsvalack på ca. 160. Kändes ovant eftersom jag vanligtvis bara har ridit ponnysar förut när jag red på Skutan. Han var superbussig, men en aning seg för min smak. Det är stor skillnad i traven om man jämför med ponny, gick ju knappt att sitta i, men jag pressade ner rumpan så gott jag kunde :p Jag var nöjd över hur det gick med tanke på att jag aldrig suttit på den hästen förut! Och Astrid som vi red var tyckte jag red bra, hade fin sists & att jag satt rakt ner i sadeln.

Detta är då Exxon som jag red :)
Bild lånad från google.se

Fullt upp.

Jag har haft fullt upp hela dagen igår, hann inte blogga då jag var iväg på prova på ridning i Farsta ridskola som REALgymnasiet hade. Och det hade jag tänkt skriva mer om i nästa inlägg! Har också firat min mammas födelsedag & då åt vi tårta :) Dock fyller hon inte år förens den 31/1 men eftersom min pappa jobbar den dagen & inte kommer hem förens sent på kvällen så valde vi att fira den igår istället när hela familjen var samlade runt bordet. Just nu så sitter jag här & kollar runt på begagnde prylar på hästnet.se & jag är riktigt sugen på att köpen en svart Charles Owen Wellington hjälm, men det dåliga är att jag har ett litet huvudet så hittar ingen som säljer någon i min storlek (54). Och att köpa en alldeles ny kommer gå på ca. 2500 beroende på vart man köper & de vill jag liksom inte lägga på en hjälm - då är det isåfall bättre att köpa från England. Så jag har nu hittat en affär som säljer den för 1113:- + frakten som ligger på 214:- så det är faktiskt mycket billigare!
Så jag får se hur det blir & om föräldrarna går med på köpet.

Gladiatorerna.

Nu ska jag iväg & kolla på Gladiatorerna! Uppdaterar inte mer idag, så vi hörs imorgon ;)
Tycker Prime (2:a killen till höger) har en sjukt het kropp! :o

Takida - You learn.

Takida - You Learn.

Smart man är.

Smart som jag är så har jag råkat skriva in på headern att Emma är f. 94, men det är ju inte korrekt. För hon är f. 96 som jag skrivit på presentations texten :p Och vet ni vad, jag kom på nyss när jag skulle fixa till det att jag glömt spara headern i PS så det går inte att ändra headern överhuvudtaget! Haha, men jag får väl stå ut att det står så tills jag fixar en ny header..

Presentation om mig själv.

I min blogg kan du följa min & Emmas utveckling, mitt sökande efter en foderhäst & vägen till att äga en alldeles egen häst!


Här kommer en presentations text om mig själv: Jag heter Emma Abrahamsson & är född i Augusti år 1995, vilket betyder att jag blir 17 i år. Jag är bosatt ca. 15 min söder om Stockholm tillsammans med mina föräldrar, min stora syster & våran hund, Betsy som är född den 6/2 2008. Hon är en blandrashund, 75% Parson Russell Terrier & 25% Tax. Och på tal om djur, så har jag ridit på ridskola sen över 3½ år tillbaka. Men jag hoppade av min ridgrupp eftersom jag nu söker efter en foderhäst att utvecklas & ha roligt med! Förutom att jag ridit på ridskola så har jag även fått rida på ponnyridning & på min kusins häst när jag var mindre. Bamse, Lexus & Knutte har jag haft som favorithästar på ridskolan genom åren. Men just nu så har jag Lydia som är en 16-årig sv. ridponny som för tillfället är inhyrd från Tenhult i Småland. Henne har jag känt sedan Augusti 2010. För mig var hon oerhört lätt att fastna för, speciellt för henne utseénde & henne stora & fina personlighet! I ridningen är hon jättesnäll, samarbetsvillig & försöker alltid göra sin ryttare till lags. I hoppningen tänder hon till men det kan man förstå eftersom hon har alltid öronen framåt, vilket menas med att hon älskar det! Hon har dessutom väldigt grym hoppteknik. Hon är en hopphäst men hon går lika fint i dressyren - fast med en ryttare som ridit länge & som kan nå fram till henne ordentligt i ridningen. Den 30/10 skaffade jag mig en medryttarhäst som heter Emma & är ett är 14-årigt skimmelsto. Emma är en D-ponny på 146 cm, korsad med islänning & connemara. Emma är en speciell & näst intill en svårriden ponny som är envis, pigg, busig & ouppfostrad. Ibland kan hon få för sig att vända hemåt eller något liknande :p Men det gäller bara att visa vem som bestämmer så ger hon sig. Nästa termin kommer jag börja på gymnasiet & jag har valt att gå på naturbruks programmet. I framtiden vill jag fortsätta jobba med hästar, särskilt som hästveterinär. Eller som  hästföretagare, t.e.x som hästuppfödare, in-och tillridning & försäljning eller som unghästutbildare. Det var nog allt jag hade att skriva om mig! :)

 

Är det något du undrar över så är du välkommen att ställa din fråga via kommentar!

Nikon D5000 + Nikkor AF-S 35mm f/1.8G DX ©.

RSS 2.0